RŮŽIČKA ZE SALÁMU Takovouto růžičku můžete použít na ozdobu při různých slavnostech. Vytvoříte ji přikládáním plátků do vrstev na sebe. Začátek je jen srolovaný plátek do ruličky. Použijte pouze tzv. suchý salám (Poličan, Vysočina, Herkules, atd.). Hotovou růžičku propíchněte párátky, aby držela pohromadě, a vložte ji na hrubší plátek veky, do které jste předem vydlabali dírku pro růžičku. Klikněte na obrázek pro jeho zvětšení.
VEJCE NA MĚKKO Někdy je trochu věda, uvařit vejce přesně tak na měkko, jak mají být. Kdesi jsem četla, že se má hospodyňka 12x pomodlit Otčenáš a vejce budou přesně na měkko. :)))) My to zkusíme jinak: Uvaříme hodně vody. Do vařící vody vložíme vejce a vaříme přesně 1 minutu. Pak přikryjeme pokličkou, vypneme plyn a necháme vejce dojít pod pokličkou 6 minut. Ani o chvilku déle. Potom vejce prudce zchladíme pod studenou vodou. Přestanou se tak dále hřát a navíc půjdou lépe oloupat. U tohoto receptu doporučuji minutky.
FAZOLE NA PAPRICE 80 g fazolí, sůl, 1 lžíce sád/a, 1 lžíce polohrubé mouky, 1/2 lžičky sladké papriky, 1 cibule, 1 dl smetany
Fazole přebereme, propláchneme studenou vodou, potom je zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Po 3 hodinách je v téže vodě uvaříme do měkka. Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, zasypeme ji moukou, osmahneme, vmícháme sladkou papriku, zalijeme trochou vody, rozšleháme a povaříme. Přidáme měkké fazole, osolíme, zalijeme smetanou a povaříme. Můžeme vylepšit kouskem nadrobno nakrájené uzeniny.
LABUŽNICKÉ KUŘE l kuře, l lžíce hořčice, l lžička kari, špetka majoránky, 2 lžíce sekané petrželky, 3 lžíce oleje, lžička glutasolu, l stroužek česneku utřeme, 2 lžíce citrónové šťávy, l lžička másla, 3 lžíce strouhanky.
Kuře rozpůlíme, potřeme směsí oleje, hořčice, kari, česneku, majonézy, petrželky a citrónové šťávy. Můžeme přidat glutasol.Necháme dvě hodiny uležet, pak osolíme, posypeme strouhankou, přidáme máslo a pečeme l hodinu ve středně vyhřáté troubě. Kuře shora nepoléváme, jen trochu přidáváme vodu na dno pekáče. Když je hotové, podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší.
KFC KUŘE Plátky kuřecích prsíček, 350 -
500 ml podmáslí, 15 dkg mouky, 1 a půl lžičky soli,
1 lžička sladké papriky, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky
sušeného česneku, 1 lžička steakového koření,
špetka strouhaného muškát. oříšku. Kuřecí
porce ponoříme do podmáslí, necháme
uležet 2 - 3 hod. a několikrát obrátíme.
Smícháme mouku s ostatními přísadami a
okapané kousky masa obalíme v ochucené mouce.
Smažíme na oleji, nebo ve fritovacím hrnci na 180
stupňů. Kuře podáváme s bramborovou kaší,
nebo podle vlastní fantazie.
|
VALAŠSKÁ KYSELICA
200 gr kysané zelí 1500
gr vývar - voda
50 gr tuk, olej nebo sádlo
200 gr klobása
20 gr mouka na zahuštění
100 gr očištěné brambory mléko,
smetana, pepř černý mletý, česnek,
bobkový list, nové koření, majoránka,
sůl
Opláchnuté,
nakrájené zelí uvaříme. Z tuku a mouky
uděláme jíšku, zalejeme vývarem a nejméně
1 hodinu povaříme spolu s kořením. Přidáme
zelí, na kostičky nakrájené brambory a klobás.
Zjemníme mlékem a smetanou. Polévka je hustší
konzistence smetanové barvy.
Sloužila
jako celodenní jídlo.
|