POMERANČOVÝ ŘEZ (poněkud pracnější ale vynikající) Těsto 2x: 5 vajec, 12 dkg moučkového cukru, 6 dkg polohrubé mouky, 6 dkg solamylu (nebo jakýkoliv šrob na pečení), 11/2 dcl pomerančového koncentrátu, 11/2 dcl vody Krém:1/2 l mléka, 1 vanilkový puding, 20 dkg moučkového cukru, 1 máslo Poleva: 25 dkg moučkového cukru, 3 lžíce pomerančové šťávy, 10 gramů másla, rum na dochucení
Těsto: Z pěti bílků vyšleháme tuhý sníh a do něj pak přidáváme 12 dkg cukru, nakonec 5 žloutků. Přidáme mouku a škrob, které vmícháme vařečkou. Těsto vyléváme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme na nejslabším plameni. Upečený povrch těsta narušíme škrábáním vidličkou a polejeme 11/2 dcl pomerančového koncentrátu smíchaného s 11/2 dcl vody. Toto celé opakujeme ještě jednou. Získáme tak dva pláty těsta. Krém: 1/2 l mléka uvaříme s pudingem a necháme vychladit. Rozšleháme máslo s cukrem a pak do této směsi přidáváme postupně celý studený puding. Poleva: Cukr, pomerančový koncentrát a máslo rozšleháme. Přidáme tolik rumu, aby byla konzistence polevy hladká a téměř tekutá.
CITRÓNOVÉ MĚSÍČKY ( jinak zvané Den a noc) Těsto: 25 dkg mletého cukru, 6 vajec, 25 dkg másla nebo Hery, 25 dkg polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 3 lžíce kakaa Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme máslo a zase vyšleháme. Pak přidáme kakao a mouku, ve které jsme rozmíchali prášek do pečiva. Promícháme a nakonec dáme sníh z bílků, který už jen jemně vmícháme do těsta. Pečeme na nejslabším stupni. Upečené těsto necháme vychladnout na tělovou teplotu (když na těsto položíte ruku, nesmí vás pálit, ani chladit). Je to důležité pro polevu. Když ji natřete na studené těsto, nebude na něm držet. Když ji dáte na horké těsto, poleva nebude držet na povrchu ale vsákne do těsta. Poleva: Asi 20 dkg mletého cukru smícháme s jednou lžící horké vody (poleva pak bude lesklá) a s citronovou šťávou.
SYPANÝ TVAROHOVÝ KOLÁČ 6 dcl polohrubé mouky, 6 dcl moučkového cukru, 1 prášek do pečiva, 3 kostky tvarohu (3x 250gr), 1 vanilkový cukr, 3 celá vejce, 6 dcl mléka, 1 Hera (nebo jiný tuk na pečení)
Mouku, cukr a prášek do pečiva smícháme a polovinu této směsi nasypeme na tukem vymazaný plech. Na tuto vrstvu rozdrobíme tvaroh, který pak posypeme vanilkovým cukrem. Zbylou půlkou směsi rovnoměrně posypeme tvaroh. V mléce rozšleháme celá vejce a nalijeme na všechno co už na plechu je. Nakonec rozpustíme Heru a nalejeme ji na povrch toho všeho. Necháme odstát hodinu, občas protřepeme. Pečeme do růžova na silnějším plameni.
VÝBORNÉ TVAROHOVÉ KOBLÍŽKY
2 tvarohy, 11/2 prášku do pečiva, 25dkg polohrubé mouky, 3 celá vejce, 6 lžic mléka, 4 lžíce rumu, trošku soli, 1 vanilinový cukr, 1 lžíce cukru, 2 ztužené pokrmové tuky, marmeláda, rozinky
Postup: tvaroh, celá vejce, mléko, rum, sůl, vanil. cukr, cukr a rozinky rozmícháme obyčejnou vařečkou. Do mouky vmícháme prášek do pečiva a vsypeme do připravené směsi. Mícháme ode dna nahoru, abychom dostali do těsta co nejvíce vzduchu. Vymícháné těsto necháme asi 15 minut odstát. Mezitím si rozpustíme tuk. Malou kávovou lžičku namočíme ve studené vodě a nabereme s ní kousek těsta, který vložíme do rozpáleného těsta. Tímto způsobem pokračujeme, dokud nespotřebujeme celé těsto. Koblížky smažíme po obou stranách a osmažené pokládáme na ubrousek, nebo papírovou kuchyňskou utěrku. Hotové koblížky ozdobíme marmeládou a cukrem, ale jsou výborné také jenom tak, bez ničeho.
NUGÁTOVÉ KOULE 1 pokrmový tuk, 1 kondenzované slazené mléko, 6 kávových lžiček cukru, 3 pudingy, 3 dkg kakaa, rum
Kondenzované mléko smíchejte s cukrem a kakaem, přidejte pudingy a tuk. Nad párou povařte asi 2 minuty. Stáhněte z ohně a přidejte trošku rumu. Hmotu nechte v chladničce odstát až do druhého dne. Pak z ní tvarujte kuličky, které nakonec obalíte v nastrouhaném kokosu.
ČOKOLÁDOVÉ LÍSTEČKY 100 g čokolády rozlámeme do misky, přidáme 30 g ztuženého tuku
Misku vložíme do horké vodní lázně a čokoládu necháme rozehřát. Potom misku vyjmeme a čokoládu dohladka rozetřeme. Do tuhnoucí čokolády namáčíme čerstvé, opláchnuté a důkladně osušené lístky, např. z růži, šipku apod. Rozložíme je na drátěnou podložku (podložíme ji fólii, abychom odkapanou čokoládu mohli seškrábnout a znovu upotřebit) a listky necháme důkladně zaschnout. Potom je opatrně sejmeme.
ČOKOLÁDOVÉ NÁPISY Z vyválené mandlové hmoty vykrájime cedulky (čtverečky, obdélníčky a srdíčka), na které tuhnoucí čokoládou napíšeme libovolný text (jména, monogramy, vánoční přání apod.).
ČOKOLÁDOVÉ HOBLINKY Tuhnoucí čokoládu nalijeme na plech a po úplném ztuhnutí ji špachtlí seškrabujeme podle potřeby na větší či menší hobliny. Zdobíme jimi dorty, zákusky, poháry, studené nápoje.
ČOKOLÁDOVÉ OZDOBY DO FORMIČEK Formičky na vánoční' cukroví, z bonboniéry nebo z adventních kalendářů dáme na plech a tuhnoucí čokoládu do nich v tenké vrstvě nalijeme. (POZOR - formičky je třeba zatížit, aby se neposunuly!) Po důkladném ztuhnutí čokolády formičky opatrně odstraníme. Čokoládu můžeme také nalít na plech a když téměř ztuhne, vykrájíme z ní zvolené motivy (pomoci vykrajovátek), ty necháme zcela ztuhnout.
MLÉČNÝ
DORT
1
větší piškotový korpus 500
ml smetany ke šlehání 1
plechovka neslazeného kondenzovaného mléka 1
šálek sušeného mléka 70
ml mléka čokoláda
na zdobení
Postup:
Smícháme všechny tři druhy mléka. Piškotový
korpus prokrojíme na tři pláty a každý z nich
necháme nasáknout v této mléčné
omáčce. Ušleháme hustou šlehačku a potřeme jí
pláty piškotu.
|
MEDOVNÍK (pravděpodobně ten z Ikey)
Nejprve plátky z těsta: 1
vejce,15 dkg cukru krystal(nebo písek),5 dkg tuku,2 lžíce
medu,5 lžic mléka,1 kávová lžička sody Vše
vaříme 2 min. - za neustálého míchání
hmota hnědne - karamelizuje. Odstavíme a teplé
nalejeme do misky, kde je odváženo: 45 dkg hladké
mouky - zpracujeme pomocí měchačky a ihned vyklopíme
na vál, kde zpracujeme ještě za tepla pomocí malého
množství hl. mouky v hladké těsto. Postupně
vyválíme 4 tenké placky. Plech musí být
vymazaný a předehřátý! Vyválenou placku
opatrně přendáme pomocí válečku na vymazaný
plech a vidličkou toto těsto asi na 10 místech propícháme,
aby se při pečení netvořily tzv. puchýře. Pečeme
rychle do lehkého zhnědnutí. Po chvilce opatrně
pomocí plochého nože sesunout na rovnou desku. Takto
se upečou všechny 4 placky. Musím říct, že je to
hodně pracné. Proto kupuji Medové pláty na Slovensku, nebo v Tescu. Po
vychlazení potírám placky z obou stran javorovým
sirupem.
Máslový krém
25 dkg HERY nebo másla (možno i půl na půl),35 dkg
moučkového cukru,vanilkový cukr,1 žloutek vše
utřít do pěny + přidat kaši (mléko a hrubá
mouka) nebo hustý pudink- vyšleháme krém a
dáme zchladnout. Trošku krému si nechám na
boční části Medovníku a na jeho vrchní
vrstvu. Ta je, jak jistě všichni víte, posypaná
vrstvou čehosi dobrého. Tímto jediným jsem si
jista, že jsem přišla na to, z čeho se tato směs
skládá: Strouhaný perník, nahrubo
nakrájené vlašské ořechy a na jemno rozemletá
instantní káva. Poměr
surovin musíte vyzkoušet sami. Řídit se můžete
barvou a chutí směsi.
DOBROU CHUŤ
|